Detta är tankarna som födde och närde Krexet i sin uppstartsfas. Varför starta ännu en spexförening på KTH? Vi ville göra något eget och flytta in i det svarta hål som många spex skyr. Vi vill helt enkelt hålla på mer med teater. Det ska vara roligt, ofta och mycket, men det ska vara annat också. Visionen för Krexet är att vara mer som teater och samtidigt behålla det vi gillar med spex. Detta är en vision som hittills fungerat bra för oss men viktigt är också att inte fastna i samma idé år efter år utan att tillåta sig att utvecklas och förbättras.

Att vara nyskapande är ofta bra, men ibland ska man också underkasta sig vad som faktiskt fungerar: Dramaturgin. Att skriva en saga utan att nyttja dramturgiska grepp leder ofta till riktigt oinstressanta handlingar.

Det finns framgångsrika författare som lyckas utan dramaturgin, ingen av oss tillhör dem. Alltså, vi siktar på på att göra ett drama som vi sedan också gör roligt. Finns det en solid dramatisk historia kan man i dess stabilitet tillåta sig att freaka ut då och då och det kommer mottagas mycket tacksamt av publiken.

Väljer man att medvetet ''freestyla'' och vägra teknikerna är man i vår mening ute på djupt vatten och bör inte förvänta sig en totallandning i publikens stinna barm, såvida man inte är ett dramaturgiskt geni som uppfinner nya dramaturgiska koncept som vi dödliga sedan kan plagiera.

Att segla det dramaturgiska skeppet är inte att göra som alla andra, det är bara ett utmärkt sätt att möjliggöra sin egen konst, sitt budskap och sina unika tankar på ett sätt så att en publik kan ta åt sig det effektivt, tror vi. Alltså, man tar avstamp i teknikerna och gör sedan sin egen grej av det hela.

Spexvana människor kan vifta bort dramaturgin med att det inte funkar för spex. Det är helt sant, vill man ha ett spex så gör man bäst i att låta bli. Men vill du ha dramatisk teater med vackra människor, stora skämt och ödmjuka skådespelare, kom och se Krexet och låt dig förföras! Grundarna till Krexet Thomas Backlund - Konstnärlig ledare Emeritus Mats Linder - Implementator Emeritus