Krexets historia är fortfarande relativt kort och har många oskrivna blad att fylla. Här beskriver vi hur det gick till när Krexet grundades, samt vad som hände sedan.

Födelsen

Krexet bildades formellt på själva fettisdagen, den 24 februari 2009, då Kemisektionen på KTH upptog Krexet som ett sektionsorgan under ett sektionsmöte.

Idén och visionen till Krexet föddes dock mycket tidigare än så. Thomas Backlund (som av civiltillståndsmässiga omständigheter hade mycket fritid just då) startade redan på hösten 2007 den fristående teatergruppen Krexet. Medlemmarna var några kemister och bioteknologer från KTH. Thomas Backlund, Mats Linder, Rufus Ziesig, Max Hallqvist och Andreas (Börje) Mikaelsson.

Rufus och Thomas ville göra spex men fick böja sig för majoriteten som ville göra filmsketcher. Gruppen sågs hemma hos Börjes farmor en gång i veckan, drack cognac och spånande roliga idéer. Efter ett tag hamnade projektet på is.

Våren 2008 tog Max helt på eget bevåg initiativ till att starta ett nytt spex på Kemisektionen genom att lämna in en motion på ett sektionsmöte. Förslaget ansågs stå i för stor konkurrens till N0llespexet och blev med knapp majoritet nedröstat av sektionen. Men det hela var en ögonöppnare för vilket starkt intresse det fanns för ett till spex på sektionen, som inte bara var för n0llan.

Thomas, vis av Max tappra försök bestämde sig för att först bygga upp ett spex och sedan göra det officiellt, för att öka chanserna att ta det in i sektionen varma famn. Detta mail gick ut till Krexet:

Jag tror att om det dök upp nåt inofficiellt Pseudospex som visade sig ha kvalité så skulle det vara en baggis att lyfta in det i sektionen efter en säsong. Min fråga till er: är vi eldsjälar tillräckligt för att göra detta?

Givetvis var vi det. Thomas började en informell rekrytering av skådespelare, orkestermedlemmar och chefer. Samtidigt började också ett bombarderande av hans kumpan Mats med förslag på titlar och ellertitlar för ett kommande manus och Mats började fundera kring organisationen och andra praktiska utmaningar. Urdirektören Jonas Forssell, rekryterades.

Kombinationen av två visionärer, en helt utan verklighetsuppfattning och den andra med fötterna mer än stadigt på jorden visade sig vara lyckosam. Manuset till Schrödinger började ta form över sommaren och hösten, men mest under kommande julledighet. Ett beslut som togs tidigt var att om manuset inte blir tillräckligt bra så är det bara slöseri med tid att sätta upp föreställningar kring det.

Efter julledigheterna fanns det dock ett färdigt manus som tycktes hålla måttet. Det började nu bli väldigt ont om tid för att hinna sätta upp föreställningar samma vår. Rekrytering av chefer började och en motion skrevs. Skulle sektionen godkänna ännu ett spex på sektionen? De vackra och karismatiska visionärerna presenterade ett färdigt paket som på sektionsmötet togs emot med öppna armar. Kårbastun var redan bokat för dagen efter och det blev en chefskickoff!

Följaktligen bildades alltså Krexet och under några intensiva veckor rektryterades medlemmar till alla nödvändiga grupper ett spex behöver - scen, orkester, kostym, dekor och PR. Rekryteringen var inte utmaningslös då den skedde med kort varsel och ibland skedde med ett visst mått av övertalning med stora löften om ära, berömmelse, osv.

En liten teater (Playhouse på Sibyllegatan 32) bokades in för tre föreställningar, och ett om möjligt ännu intensivare arbete tog vid. Det tog knappt två månader från det första egentliga repet (16 mars) till premiären den 14 maj. Efter premiären kunde grundarna dra en nöjd, upprymd och lättnadens suck över att det hade gått så bra. Från och med nu skulle ett nytt spex lysa starkt på studenthimlen i Stockholm och den tidigare ödmjukheten var som bortblåst.

Krexet I var en väldigt löst sammansatt organisation som hängde mycket på vänskap och toppstyrning. Det fanns inga ordenligt utstakade ansvarsområden eller beslutsvägar. Det var alltså som upplagt för att gå helt åt skogen. Inför Krexet II började dock Mats att metodiskt styra upp Krexets blivande organisation vilket varit avgörande för att Krexet blivit en stabil organisation byggd för att klara generationsskiften.

Grundarna

Initiativtagarna till Krexet, Mats och Thomas, lärde känna varandra 2004-2005 när båda anslöt till det ständigt rosa sång/dans/spex-organet Musikaliska Direktoriet på Kemisektionen, KTH. Genom ett par häktiska år mejslades en fast vänskap fram, en vänskap som än idag drivs av samma outsläckliga eld: Konflikter.

Nej, skämt åsido, de delar många åsikter, framförallt när det gäller visionen om vad ett spex kan och bör vara. Detta ledde till att de trots (i stort sett) avslutade studier och två spex med MD bakom sig, inte riktigt kunde hålla sig utan var tvungna att göra ett nytt. Dock kännetecknas deras arbete av många motstående åsikter, vilket gör att 90% av den enes idéer sågades av den andre (jag skulle säga ~89%. Thomas anm.). Efter en kort sommar och en gnetig höst och vinter hade så manuset till Schrödinger ömsom värkts, ömsom njutits fram.

Thomas Backlund

Konstnärlig Ledare Emeritus, grundare. Startade Krexet

  • Ålder: Okänd.
  • Favoriträtt: Tacopaj.
  • Fysiska tillkortakommanden: Går som en sjöman. Men det är coolt.
  • Intressen: Teater, fjällvandring, att bo i skogen, omöjliga saker.
  • Humor: Snuskig, absurdistisk, komplex, elegant.

Mats Linder

Implementator Emeritus, grundare. Medstartare och vidareutvecklare av Krexet

  • Ålder: Någotsånär ung men stadigt stigande.
  • Favoriträtt: Något med pasta.
  • Fysiska tillkortakommanden: Kort, närsynt, gubbhöft, ömmande fötter.mer
  • Intressen: Teater, friluftsliv, litteratur som är så svår att det tar en evighet att läsa, musik off the charts.
  • Humor: Snuskig, svart, ordvitsig, nördig, akademisk, rökig.