KEMISEKTIONENS HISTORIA

Under en vecka i november grundas de första kårsektionerna. Elektro och Väg- och vatten är först, kl 19.15 på torsdagen den 10 november. Därefter Arkitektur kl 19.00 den 14 november, Maskin kl 19.15 och Bergs kl 20.00 dagen efter. Sist av dem är Kemi, grundad kl 19.15, onsdagen den 16 november.

Från Osquar och Osqulda 1902-2002                     

Så var förloppet när Kemisektionen grundades. Samtidigt pågick slaget vid Somme, den största striden på Västfronten under första världskriget, mellan de allierade och det tyska kejsardömet. Ungefär en månad senare blev den ökända ryska mystikern Grigorij Rasputin mördad i Sankt Petersburg. Kemisektionen är en av de sex grundande sektionerna vid Tekniska Högskolans Studentkår (THS), studentkåren vid KTH, och har en historia som sträcker sig över två världskrig och två århundraden.

År 1927 firade KTH sitt 100-årsjubileum och de sex ursprungliga sektionerna, tillsammans med nygrundade Skeppbyggnadssektionen, utlyste design-tävlingar för sina fanborg och emblem. Kemisektionens fanborg var dock inte klar i tid för festligheterna; sektionens medlemmar gillade inte något av förslagen. Trettio år senare kom professor Kullgren vid institutionen för kemivetenskap över en bild av ett gammalt alkemiskt manuskript i en vetenskaplig tidskrift. Manuskriptet hade en illustration på framsidan som visade en vingad mytologisk fågel känd som en Salamander, som omsluter ett kemiskt kärl. Denna illustration slog professor Kullgren som den perfekta symbolen för Kemisektionen, och efter en del konstnärliga förbättringar antogs salamandern, eller "Kajan" som den kallas informellt, helhjärtat som sektionens emblem år 1955. Det alkemiska manuskriptet med salamandern har titeln Veritas Hermatica Veritatem Quaerenti, och från den titeln togs Kemisektionens motto: Veritas Hermetica. Manuskriptet förvaras hermetiskt i Vatikanens arkiv.

År 1930 invigs kårhuset (Nymble) och blir snabbt en plats där studentkultur och traditioner utvecklas ytterligare. Osquaruldas (vanligt namn för teknologer, dvs. studenter vid KTH) särskilda förkärlek för festande är inte en modern utveckling; under åren efter invigningen av kårhuset hade THS allvarliga disciplinära problem, främst med Osquaruldas olämpliga beteende i samband med gasquer.

En morgon i april hittas en bil i nyskick sittandes på en stenröse i Liljansskogen. Förbipasserande är förbryllade över hur bilen kom dit, och ägaren till bilen blir tvungen att ta tåget. Det visar sig att 15 studenter helt enkelt bar dit den efter en gasque på Kemisektionen.

Från Osquar och Osqulda 1902-2002

År 1939 börjar andra världskriget. Detta har allvarliga effekter på studentkåren och sektionerna eftersom många manliga studenter måste gå i krig. Kriget slutar 1945, men cirka tio år senare har en ny inflammatorisk konflikt blossat upp, den här gången på KTH:s campus, och Kemisektionen är mitt i stormens öga. På Valborgsmässoafton 1956 initierar Elektrosektionen en revolution och tar över kårhuset. Anledningen är att kårledningen har beslutat om sektionens färger, och Kemisektionen fick färgen gul medan Elektrosektionen fick vit. "Gult är elektronens färg," sa Elektrosektionen och klagade argt över att de redan hade investerat i en gul sångbok. Under deras ockupation av kårhuset hyrdes nyhetsankaret Uno Stenholm in för att förkunna revolutionen från byggnadens högtalare. På scenen i matsalen avrättades en docka av studentkårens president medan en så kallad revolutionsorkester spelade pompa och ståt musik.

Sektionernas färger ändrades inte i slutändan och Kemisektionen fick sin gyllengula färg. Revolutionen lämnade dock sina spår. Elektrosektionen har sin egen kalender, som börjar på Valborg 1956. Och revolutionsorkestern upplöstes inte när revolutionen slutade. Istället fortsatte de att spela och tog namnet Promenadorquestern, och kan höras och ses än idag. Den ursprungliga färgen på revolutionsorkestern, gula och svarta ränder, var ett konstfullt sätt att protestera mot ödet för den gula färgen, och de har inte ändrats sedan den dagen. Det sägs att historien skrivs av segraren, och som så är det klokt att betrakta Promenadorquesterns provokativa palett som ett minne av Kemisektionens avgörande seger på Valborg 1956.

Under 1980-talet började utbildning inom bioteknik erbjudas som en gren av programmet i kemiteknik. På senare tid är dock bioteknik ett separat masterprogram och en del av Kemisektionen. Under lång tid hade Kemisektionen sin sektionslokal, då känt som K-pHiket, på Teknikringen 10. Idag är vi belägna i Dragskåpet på Teknikringen 36 B och arbetar med samma mål som för över hundra år sedan: att säkerställa god kvalitet på utbildningen och att tiden på KTH blir oförglömlig.