STUDENTSTÖD
FUNKA
Den samordnande gruppen för studenter med funktionsnedsättningar på KTH kallas Funka. Funka hjälper studenter med långvariga funktionsnedsättningar som dyslexi. Vanligt stöd som Funka erbjuder är längre tid på tentor och hjälp med anteckningar. Funka finns på KTH Entré och du kan kontakta dem via e-post: funka@kth.se.
STUDIEVÄGLEDARE (SVL)
Alla frågor angående utbildningen, val av kurser eller masterprogram, praktiska förutsättningar för att ta ett sabbatsår osv kan ställas till studievägledarna. Det finns studievägledare för varje program. Om du tillhör Kemisektionen kan du kontakta studievägledarna via e-post svl@cbh.kth.se eller läsa mer här.
STUDENTHÄLSAN
Studenthälsan erbjuder hjälp och stöd med studierelaterade svårigheter. Det finns både sjuksköterskor och kuratorer tillgängliga för rådgivning och vägledning. Personalen kan även hjälpa till med att kontakta andra myndigheter i samhället. Ett besök på studenthälsan är kostnadsfritt men kräver en tid bokad i förväg. En tid kan bokas vid receptionen eller via telefon och e-post. Hitta mer information på KTH:s webbplats här.
Jämlikhet, Mångfald och Likabehandling (JML)
För att hänvisa till ärenden som rör diskriminering, jämlikhet, inkludering, trakasserier, likabehandling, mångfald och mer, använder sig KTH och THS av samlingsbegreppet "JML", vilket står för "Jämlikhet, Mångfald och Likabehandling". THS har en JML-policy som finns på både svenska och engelska här. Denna policy gäller även för Kemisektionen.
KTH och THS har en nolltoleranspolicy mot alla former av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.
Diskriminering innebär att en utbildningsanordnare eller medstudent på orättvisa grunder behandlar en student sämre än andra och att behandlingen rör sig kring diskrimineringsgrunderna.
KTH och THS betraktar sju diskrimineringsgrunder:
1. Kön
2. Könsidentitet eller könsuttryck
3. Etnicitet
4. Funktionsnedsättning
5. Religion
6. Sexuell läggning
7. Ålder
För att få hjälp och stöd om du har upplevt diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller blivit utsatt för kränkande särbehandling kan du vända dig till studenternas säkerhetsombud vid Kemisektionen som kallas "TryggO". TryggO kan ge dig råd och hjälp med hur du ska gå vidare och vem du ska kontakta. Du kan också vända dig direkt till studievägledaren för hjälp och stöd.
Mail TryggO: tryggo@k.kth.se
Studievägledare på CBH: svl@cbh.kth.se
KTH har en hjälpsam sida med information om hur du kan få hjälp och stöd i dessa situationer: Svensk sida | English page
VAD HÄNDER NÄR DU RAPPORTERAR EN HÄNDELSE?
Det första steget är en konversation med den person du vänder dig till för stöd, för att diskret ta reda på vad som har hänt. Tillsammans diskuterar ni hur ni ska gå vidare. En anmälan kan göras antingen skriftligt eller muntligt.
När en anmälan görs som rapporterar beteende som bryter mot KTH:s regler, kommer KTH:s rektor att underrättas. Detta ger upphov till ett så kallat disciplinärt ärende, som hanteras av disciplinnämnden, bestående av rektorn, en juridiskt kvalificerad medlem, lärarrepresentanter och studentrepresentanter.
De påföljder som kan komma som resultat av trakasserier eller diskriminering är:
Disciplinära åtgärder (avstängning eller en varning).
Polisutredning.
NÅGRA RÅD FÖR DEN SOM HAR UTSATTS FÖR DISKRIMINERING ELLER TRAKASSERI:
Du är den enda som bestämmer om ett beteende är oönskat.
Reagera omedelbart om du känner att sådant beteende har inträffat genom att söka hjälp och stöd.
Klarlägg för dem som har utsatt dig för oönskatt beteende att de är oönskade från din sida (om du vill).