TRYGGHET PÅ SEKTIONEN

Kemisektionens TrygghetsOmbud - TryggO

Hälsningar från ert trygghetsombud!

Precis som de flesta arbetsplatser i Sverige har Kemisektionen sitt egna skyddsombud. Vårt skyddsombud har titeln TryggO och väljs av sektionsmedlemmarna varje vår. Den nuvarande TryggO är Emilia Grundby - Hej! Jag är ansvarig för att informera studenterna om deras rättigheter och se till deras hälsa och säkerhet med avseende på arbetsmiljön. Om du har några frågor eller funderingar gällande exempelvis labbsäkerhet, arbetstider, diskriminerande eller kränkande attityder, regler eller uttalanden, mobbning, stress, verbalt, fysiskt och/eller sexuellt våld, eller andra delar av en riskfylld arbetsmiljö, vänligen kontakta mig på tryggo@k.kth.se, via formuläret nedan (där du kan skicka in en anonym rapport), eller prata med mig direkt! Detta gäller frågor som uppkommer både på skolan och inom Kemisektionen. Det är viktigt att sådana problem rapporteras, så att sektionen och skolan kan arbeta med dem genom de officiella kanalerna och upprätthålla våra studenters rätt till en säker arbetsmiljö. Jag, som TryggO, är bunden av tystnadsplikt. Om du föredrar att inte gå via sektionen kan du rapportera och få hjälp direkt från KTH - mer om detta nedan.

Nedan finns information om studenthälsan samt om hur KTH och THS (som Kemisektionen är en del av) hanterar diskriminering och trakasserier. Om du behöver hjälp med dina studier, se "Tips från SN". Om du finner något i sektionen stötande eller uteslutande, men känner att det inte är lämpligt att göra en formell rapport, kan du be Jämlikhetsutskottet att diskutera och arbeta med frågan. Kontakta dem på eq@k.kth.se, eller fråga TryggO om du är osäker eller vill förbli anonym.

STUDENTHÄLSAN

Studenthälsan ger hjälp och stöd med studierelaterade svårigheter. Det finns både sjuksköterskor och kuratorer tillgängliga för rådgivning och vägledning. Personalen kan också hjälpa till med att kontakta andra myndigheter i samhället. Ett besök på studenthälsan är kostnadsfritt men kräver en förbokad tid.

Mer information om studenthälsan finns här: Svenska | English

Address:
Norrtullsgatan 2, 104 30 Stockholm
Tunnelbanestation Odenplan

Jämlikhet, Mångfald och Likabehandling (JML)

För att hänvisa till ärenden som rör diskriminering, jämlikhet, inkludering, trakasserier, likabehandling, mångfald och mer, använder sig KTH och THS av samlingsbegreppet "JML", vilket står för "Jämlikhet, Mångfald och Likabehandling". THS har en JML-policy som finns på både svenska och engelska här. Denna policy gäller även för Kemisektionen.

KTH och THS har en nolltoleranspolicy mot alla former av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.

Diskriminering innebär att en utbildningsanordnare eller medstudent på orättvisa grunder behandlar en student sämre än andra och att behandlingen rör sig kring diskrimineringsgrunderna.

KTH och THS betraktar sju diskrimineringsgrunder:

1.     Kön

2.     Könsidentitet eller könsuttryck

3.     Etnicitet

4.     Funktionsnedsättning

5.     Religion

6.     Sexuell läggning

7.     Ålder

För att få hjälp och stöd om du har upplevt diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller blivit utsatt för kränkande särbehandling kan du vända dig till studenternas säkerhetsombud vid Kemisektionen som kallas "TryggO". TryggO kan ge dig råd och hjälp med hur du ska gå vidare och vem du ska kontakta.

Du kan skicka in en rapport till TryggO genom detta formulär - du kan välja att vara anonym!

Mail TryggO: tryggo@k.kth.se

KTH har en hjälpsam sida med information om hur du kan få hjälp och stöd i dessa situationer: Svensk sida | English page

VAD HÄNDER NÄR DU RAPPORTERAR EN HÄNDELSE?

Det första steget är en konversation med den person du vänder dig till för stöd, för att diskret ta reda på vad som har hänt. Tillsammans diskuterar ni hur ni ska gå vidare. En anmälan kan göras antingen skriftligt eller muntligt.

När en anmälan görs som rapporterar beteende som bryter mot KTH:s regler, kommer KTH:s rektor att underrättas. Detta ger upphov till ett så kallat disciplinärt ärende, som hanteras av disciplinnämnden, bestående av rektorn, en juridiskt kvalificerad medlem, lärarrepresentanter och studentrepresentanter.

De påföljder som kan komma som resultat av trakasserier eller diskriminering är:

  • Disciplinära åtgärder (avstängning eller en varning).

  • Polisutredning.

NÅGRA RÅD FÖR DEN SOM HAR UTSATTS FÖR DISKRIMINERING ELLER TRAKASSERI:

  • Du är den enda som bestämmer om ett beteende är oönskat.

  • Reagera omedelbart om du känner att sådant beteende har inträffat genom att söka hjälp och stöd.

  • Klarlägg för dem som har utsatt dig för oönskatt beteende att de är oönskade från din sida (om du vill).