KREXET X

Huvudet bland målnen eller en landning utan klass

För att säkra mänsklighetens överlevnad trots hoten från världskrig och klimatförändringar skickades skeppet Hermes ut i rymdens mörker, fylld med 3000 modiga själar. Nu, 200 år senare, ställs skeppet mot sin största utmaning hittills då stubinen tänd av tio generationers isolering till slut leder till en explosion. Revolutionen har börjat.

Krexet IX

Vendetta eller vart är vi på väg?

Långt nedanför stadens skinande kyrktuppar och glasfasader, under stökiga gator och begravt under tiotals meter berggrund ruvar ett åskmoln. Ett åskmoln som aldrig stillas förrän det detonerat i ett hejdlöst oväder som en gång för alla sveper bort all den smuts och ohyra som kommit att förtäcka stadens avenyer och gränder i ett tjockt lager korruption och dekadens. Det bidar sin tid, gör planer i väntan på att slutligen slå tillbaka mot den som är grunden till all smärta. Och då dyker hon upp. Hon som inte är önskad. Hon som ställer för mycket frågor. Hon som slår allt ur fas. Hon som tänder gnistan till blixtarna i ovädret. Det blåser upp till storm. Tiden är inne för Vendetta.

Krexet 8

Pretendenten eller en familj med baktankar

Vad händer när vi förlorar en av våra nära och kära? Bortgången av Rikard Stork har tagit hårt på hushållet. Helt plötsligt känns allt så tomt, energin har lämnat gården. Med fadern borta är det inte mycket som håller ihop familjen. Storebror Edward har sedan länge lämnat byn för att finna lycka i storstaden, Syster Clara föredrar att vara för sig själv med sina verksamheter i källaren och lilla Rikard söker stöd hos Pastor Bodil och via brev till sin vän Eli i Lund för att prata ut om förlusten. Men så ska det inte förbli! Nej nej! Det får inte vara så! Styvmor Anne orkar inte längre ha Rikard Storks skugga liggandes över familjen. Hon har fått en briljant idé som ska föra samman dem igen och få alla på andra tankar. Men dessa tankar kanske inte blir exakt som hon föreställt sig.

Krexet VII

Dubbla Fasader eller att ställa till en scen

Krexet VII tar publiken tillbaka till den gamla goda tiden - 1930-talet! Ett gäng studenter vid Tekniska högskolan ska sätta upp århundradets spex samtidigt som andra världskriget står för dörren, och rektorn är inte helt övertygad om att studentspex är det bästa att lägga pengar på just nu. Studenterna kämpar för att själva få makt över spexets ekonomi, men alla i ensemblen är inte riktigt vad de utger sig för att vara..

Krexet VI

Illdådet eller en sista droppe sanning

En klassisk mordgåta i autentisk stockholmsmiljö! Den unga politiken Mikael Ek blir giftmördad, och kommisarie misstankarna flödar. Vem är mördaren och varför skulle någon vilja ta bort en sådan sympatisk ung man? Mikaels trolovade Irene är säker på att det är hans lillasyster Charlie, men Charlie nekar. John flyttar in i deras lägenhet och får hjälp av barndomsvännen Josefine som hänger kvar misstänkt mycket hemma hos dem...

Krexet V

Moderna tider eller mänskliga huvudrättigheter

I en nära framtid har ekosystemen totalkollapsat efter ett kärnvapenkrig och det finns ingenting längre i naturen att leva av. På Island har befolkningen löst detta problem genom att människorna i överklassen har börjat äta dem i underklassen. Det mäktigaste paret på ön, Brutus och Katla, har tagit hjälp från den berömda mästerkocken Pierre Morbergsson och ingenjören Charlie Spinner för att bygga en ny människokorvfabrik. Katlas gamla och rika far Jakob har en assistent, Freyja, som tillsammans med Charlies dotter Sofia bildar en allians för att rädda underklassen från slakten.

Krexet IV

Livscoachen eller Lillebror ser dig

Milton Milton är den främsta av livscoacher, med klienter från samhällets topp-, och till viss del, bottenskikt, från statsministerkandidaten Rebecca Carlsson till den komplicerade och eldiga Napolitana. Kvinnorna vill vara med honom och männen vill vara honom. Nyligen har han tilldelats Det Stora Livscoachpriset för femte året i rad. Visserligen är han ständigt ansatt av sitt ex Eva, och sin mindre lyckade bror Mårten, men allt som allt är han på höjden av sin karriär och förmåga. Men en dag får han en ny klient som kommer att vända upp och ned på både hans liv och samhället: Julian Assange. Julian behöver råd och Milton, slug som han är, sätter sig för att sabotera hans planer för en ny skön värld. Men omständigheterna går emot honom och effekten av hans "terapi" blir den exakt motsatta, den ger Julian drivet han behöver för att rasera hela livscoachkulturen som samhället vilar på.

Krexet III

Komvux eller Drömmen om ett annat liv

Ljuva 80-tal. Wrangler-jeans, hockey-frillor och disco-musik. Och framför allt: drömmar om ett annat liv. På Komvux möts en brokig skara drömmare under den karismatiske läraren Benke. Den tourettska skönheten Cornelia är där för att på oklart sätt ta sig till New York. Allt-i-allon Abdul gömmer sig för det skräckinjagande Invandrarverket ihop om att få stanna i Sverige. Barbro som jobbat på just Invandrarverket är på jakt efter den tid som flytt. Och Erik drömmer om att våga trotsa sin far och leva på sin musik. Dessa sökare slängs in i en miljö befolkad av sportfånar, töntar och tuffa tjejer och framför allt; den tuffaste av dem alla: Jimmy. Jimmy och Erik har en historia tillsammans som fortsätter där de en gång    slutade, med Erik som offret och Jimmy som den evige plågoanden. Men Erik har vuxit sen sist de sågs och han är redo att skapa sig en egen identitet.

Krexet II

Bergman eller när Fårön tystnar

Den store Ingmar Bergman är död. Runt familjens middagsbord läser hans barn testamentet som lovar dem allt som var hans - på ett villkor: att de sätter upp hans sista pjäs. Familjens många förvecklingar: favoritsonen Ingmar Jr:s och dottern Annas stormiga förhållande, Daniel Bergmans brinna nde iver att fylla ut sin faders skugga, och den oäkta dottern Marias tvetydiga självbild - allt kastas in i uppgörelsen om arvet. Att Lars Norén, som alltid ska lägga näsan i blöt, och den burdusa, självutnämnde kritikern Bert Karlsson ger sig in spelet gör bara situationen än värre. Detta var ett kammarspel fyllt av svensk ångest och obekväma skratt där till och med Döden själv kunde hållas i schack.

Krexet I

Schrödinger eller Katten, Det svänger ju!

I det första Krexet någonsin sattes tonläget för den konstnärliga utvecklingen, där naturvetenskap mötte filosofi och finkultur smältes samman med burlesk. Århundradets största vetenskapsmän samsades på scen med levande-eller-död katt och en sagovärld av flera dimensioner, både bokstavliga och bildliga.